Luna august, printre cărți. Ce am citit în ultima lună de vară

Luna august, printre cărți. Ce am citit în ultima lună de vară
Luna august, printre cărți. Ce am citit în ultima lună de vară

Dacă ați ajuns aici, înseamnă că ne urmăriți, apreciați ceea ce facem sau că pur și simplu v-am făcut curioși și vreți să vă răspundeți la întrebarea „Hmm, ce-aș mai putea citi?”. Dacă nu am nimerit niciuna dintre variantele menționate, ne cerem scuze în avans, dar tot vă mulțumim că v-ați făcut timp pentru noi. Contează mult. Nu ne mai întindem cu vorba și vă lăsăm să vă pierdeți printre rafturile noastre. Așadar, vă lăsăm aici câteva cuvinte despre cărțile pe care le-am citit în luna august.

Empire of Silence – Christopher Ruocchio

Empire of Silence - Christopher Ruocchio

This book was amazing, ăă, scuze, n-am mai ascultat de mult un audiobook în engleză. O nouă lună, o nouă serie începută, nimic nou. M-am lăsat influențat de BookTok din nou și pentru că majoritatea “influencerilor” străini pe care îi urmăresc au aclamat această serie, unii chiar spunând că e cea mai bună serie SF pe care au citit-o (greu să bați Red Rising) a trebuit să o încep.

Când o carte începe cu “Light. The light of that murdered sun still burns me” e clar că o să-mi placă. Așa cum aflasem din recenzii, primul volum al seriei este mai mult o introducere a universului și o prezentare a personajului principal, Hadrian Marlowe. Obligat să plece de pe planeta unde credea că va fi rege, Hadrian ajunge într-o lume unde este obligat să o ia de la zero. Felul în care autorul își construiește personajele, dar și universul foarte diversificat m-au atras încă de la primele capitole. Este fix povestea începutului unui erou, dar așa cum aflăm încă din primele rânduri, Hadrian, nu e un erou sau nu va ajunge un erou.

Primul volum al seriei “Suneater” pune bazele unei combinații dintre un “space opera” și un “epic fantasy”. O serie pe care voi continua sa o ascult/citesc cu plăcere, mai ales știind că acțiunea începe de la volumul doi. Sper ca una dintre editurile din România să preia această serie și să o publice, deoarece cu siguranță ar avea succes și ar deveni una dintre seriile preferate ale noii generații de cititori.

Joy is a wind, Hadrian. It will pick you up only to smash you against the rocks again.

Furia Dezlănțuită – Pierce Brown

Furia Dezlănțuită - Pierce Brown

972. 972 de pagini pline de acțiune, suspans, război intergalactic și personaje pe care nu le voi uita niciodată. Oficial, pot spune că Furia Roșie (Red Rising) este seria mea preferată. Nu doar SF, seria punct. Mă gândesc după fiecare volum cu groază că se termină și acum este oficial că anul viitor se va termina cu volumul șapte. Așa cum am spus și luna trecută, recomand această serie din tot sufletul. Merită din plin investiția de timp pe care o faci citind această serie minunată.

Volumul cinci al seriei continuă povestea imediat după volumul patru. Pentru a evita spoilerele și a nu mă repeta, recomand să citești ce am scris luna trecută despre serie. Tot ce pot să spun este că în “Furia Dezlănțuită” revenim la acțiunea din primele volume ale seriei. Pur și simplu îți este greu să lași cartea din mână, deoarece în fiecare capitol se întâmplă câte ceva. Când ziceam că mai citesc un capitol și după mă bag la somn, fix atunci capitolul se termina cu un “bang” și nu mă opream până nu se termina firul narativ.

Pe toți cei care citiți postările noastre de pe blog vă îndemn să dați o șansă acestei serii. Pe cei de la editura Paladin îi rog din nou să publice volumul șase. Prima precomandă este de la mine.

Editura Paladin

Cu mult timp în urmă i-am oferit o alegere, o șansă să trăiască în pace, dar el a revenit la război. Văzând că băiatul a devenit bărbat, orice urmă de simpatie din sufletul meu piere. Cu zece ani mai târziu, trebuie să moară. Sunt gata să mor pentru adevărul conform căruia toți oamenii sunt creați egali. Însă în regatul morții, printre meterezele de cadavre și uraganul de urlete, există un singur rege, iar numele lui nu-i Lune. E Secerătorul.

O Casă Mortală – Anders de la Motte și Måns Nilsson

O Casă Mortală - Anders de la Motte și Måns Nilsson

Prima mea întâlnire cu Crime Scene Press a fost “Stăpânul Muntelui” de la Anders de la Motte. Acum, la  cincea carte de la ei, am ales să revin la același autor și să încep seria Crimele din Österlen (o nouă serie, da, nu o să mă schimb niciodată).

Dacă în “Stăpânul Muntelui” am fost fascinat de suspans și de atmosfera întunecată, în “O Casă Mortală” lucrurile stau puțin diferit, poate și datorită faptului că este scrisă împreuna cu directorul de la Institutul de Mediu din Stockholm. O descriere foarte bună a cărții este “Lăcomie, trădare și crimă printre livezile, castelele și câmpurile înflorite din Österlen.” Atmosfera din carte este una mai light, personajele sunt mult mai diverse și nici acțiunea nu e plină de atât de mult suspans. Totuși ce mi-a plăcut este că personajele sunt mai diverse și parcă și locațiile din Suedia sunt mult mai detaliate, mai ales că la mijloc stă și un scandal despre mediul înconjurător. Cuplul inedit de detectivi care investighează cazul este cu siguranță un alt plus al cărții.

Deși vara s-a terminat, acest thriller cu siguranță merge atât pe plajă, cât și sub o pătură cu o băutură caldă în mână în zilele friguroase.

Editura Crime Scene Press

Vânătorii de Zmeie – Khaled Hosseini

Vânătorii de Zmeie - Khaled Hosseini

Uneori îți alegi cartea, alteori cartea te alege pe tine. Așa a fost și cu aceasta. Eu și iubita mea, în drum spre Vârful Toaca am ales să începem un nou audiobook. Influențați de amintirea mea că apăruse un film când eram mic și am auzit ca e bun și de faptul că naratorul cărții este Șerban Pavlu, ne-am oprit la Vânătorii de Zmeie. Am mai făcut o alegere asemănătoare cu “Cât Timp Înfloresc Lămâii” de  Zoulfa Katouh care ne-a marcat atunci când am ascultat-o, dar nu credeam că o să se întâmple asta de două ori într-un an.

Povestea emoționantă a lui Amir și a lui Hassan începe în Afganistanul anilor ‘80. Începutul este extraordinar, o descriere superbă a Afganistanului modern și a vieții într-o țară liberă. Viață care include multe tradiții printre care și concursul anual de zmeie, dar mai ales vânătoarea de cucerire a ultimului zmeu căzut. De aici, în poveste intervine istoria zbuciumată și personajele noastre sunt purtate în lumi diferite. Este o carte din care ai foarte multe de învățat și ca audiobook este apăsătoare atunci când Șerban Pavlu citește anumite scene la care trebuie să pui pauză de mai multe ori să te regăsești.

Dacă vrei să înveți despre o cultură nouă, să iei parte la o poveste despre prietenia dintre doi băieți încercați de multe obstacole și cum le afectează asta viitorul, dar și dacă vrei să faci o introspecție asupra vieții și cât de fragilă este, cu siguranță “Vânătorii de Zmeie” este cartea potrivită pentru tine.

Editura Niculescu

Sunt mulți copii în Afganistan, dar prea puțină copilărie

Calea Regilor, Volumul I- Brandon Sanderson

Calea Regilor, Volumul I- Brandon Sanderson

Am mai văzut reacții pe TikTok privind această carte, despre care mulți spuneau că este o operă de artă, iar după ce i-am văzut reacțiile iubitului meu în timp ce termina volum după volum, am zis că e musai să o citesc și eu. N-aveam cum să nu dau cinci stele acestei cărți. Mă rog, primului volum cel puțin, dar cu siguranță voi savura din plin întreaga serie (dă-mi, Doamne, zile și timp să le termin, că tare multe sunt).

Modul în care este scrisă, cum te prinde acțiunea și suspini cu fiecare secvență, descrierea personajelor și modul în care te face să le îndrăgești și să vrei mai mult și mai mult din poveștile fiecăruia. Mai mult Kaladin, mai mult Dalinar, mai mult Shallan (ea mi-a lipsit mult și abia aștept să o reîntâlnesc în volumul II), nu fac altceva decât să creeze un roman fascinant și captivant. Am simțit că fiecare pagină a cărții a fost atât de atent scrisă și precisă, cu personaje minuțios construite, motiv pentru care, cel puțin mie, mi-a fost destul de greu să-mi aleg un personaj favorit.

Pe scurt, avem un tablou complex cu războinici, creaturi misterioase, legende, asasini, setea pentru cunoaștere și țeluri ferme. Atunci când am început să citesc cartea, iubitul meu mi-a spus „Are cel mai bun început de carte”. Cu ocazia asta, o spun public, „Da, iubitule, ai avut dreptate!”.

Szeth-fiu-fiu-Vallano, făr’adevăr din Shinovar, se îmbrăca în alb în ziua când trebuia să ucidă un rege.

Editura Paladin

Ne vedem în august- Gabriel Garcia Marquez

Ne vedem în august- Gabriel Garcia Marquez

Am primit această carte de la Libris și chiar mă bucur să o avem în bibliotecă. Nu l-am citit până acum pe Gabriel Garcia, dar recunosc că mi-au atras atenția mai multe titluri după ce am terminat de citit „Ne vedem în august”.

Ultimul manuscris al legendarului scriitor Gabriel Garcia Marquez gravitează în jurul Anei Magdalena Bach, o femeie căsătorită, în vârstă de 46 de ani, care în fiecare an merge pe data de 16 august pe insula pe care este înmormântată mama ei. Face acest gest singură, pentru a merge la mormântul ei, să-i aducă florile preferate, dar în fiecare seară de 16 august întâlnește câte un bărbat nou cu care are câte o aventură. Deși este nevoită să poarte acest secret, experiențele pe care le are cu bărbații noi din viața ei o fac să-și pună întrebări legate de propria persoană, de familia pe care o are, dar în mod special de mariajul ei. E mai mult un conflict interior și o călătorie către descoperirea sinelui.

Am simțit puțin că totul a fost scris pe grabă, dar am înțeles exact motivul și cum opera de artă imperfectă a lui Gabriel Garcia, un manuscris neterminat, de altfel, a fost „tulburat” de o demența cu care autorul s-a confruntat mai bine de un deceniu.

Editura RAO

Sanatoriul- Sarah Pearse

Sanatoriul- Sarah Pearse

A fost un audiobook excelent pentru una dintre minivacanțele noastre. Am fost amândoi ținuți în suspans, și eu, și Costel și, bineînțeles, amândoi am venit cu diferite ipoteze la întrebările: „Cine crezi că este criminalul?”, „De ce crezi că a făcut asta?”, „Cum crezi că se termină?”.

Ca să fie mai ușor de înțeles, Elin Warner, protagonista cărții, este detectiv, dar din cauza unor probleme personale și experiențe care au tulburat-o decide să ia o pauză. Lucrurile încep să prindă contur în momentul în care este invitată la petrecerea de logodnă a fratelui ei, care are loc la un nou hotel, în Alpi. Totul ia o întorsătură neașteptată, iar Elin se trezește că este nevoită să investigheze o crimă. Cine este criminalul și ce scheleți ies din dulap despre trecutul lui Elin vă las pe voi să descoperiți.

Editura Nemira, colecția Armada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *