Nu am fost dintotdeauna atentă cu tenul meu așa că, m-am gândit să-ți vorbesc puțin despre experiența prin care am trecut, greșelile de îngrijire pe care le-am făcut și cum am reușit să-mi transform rutina de îngrijire într-un must, respectând-o cu tărie. Încă de mici suntem atrase de produsele de îngrijire, toate ne-am admirat mamele, iar timpul alocat răsfățului ne fascina. Eu nu am fost așa. Nu cu mine, cel puțin. Mi-a plăcut să citesc despre îngrijirea corectă a tenului, despre schimbările pe care anii le aduce asupra pielii noastre și despre cum le-am putea preveni, dar atât. Totul se rezuma la câteva informații în plus, fiindu-mi prea lene să pun în practică cele știute și auzite.
Prima oară când am început să mă machiez a fost undeva la 13 ani. Nu-ți imagina că foloseam multe produse cosmetice sau că eram vreo strălucită în ale machiajului. Nici acum nu sunt. Singurul produs de make-up pe care îl foloseam la acea vreme era creionul dermatograf. Nici mai mult, mai puțin. Totul pare în regulă până acum, nu? Problema este alta. Nu mă demachiam și nici nu foloseam o cremă hidratantă. Adormeam machiată, iar a doua zi doar mă spălam pe față cu un săpun obișnuit și reveneam la creionul meu magic. Acum că scriu toate astea, nu pot să nu-mi amintesc cum mama îmi spunea mereu că nu este bine și nici corect ce fac și că “o să vezi tu mai târziu”. Și așa a fost. Nu doar că aveam o problemă constantă cu acneea și niciun produs nu părea să dea roade, dar pielea mea începea să aibă imperfecțiuni, printre care și riduri fine în zona ochilor. Și despre ce vorbim?! Eram încă o adolescentă.
Dacă în perioada liceului am renunțat la dermatograf și m-am împrietenit foarte bine cu fondul de ten, tușul și mascara, ei bine, nici atunci nu pot spune că mă omoram cu demachierea în profunzime. Însă, tot e bine– începusem să folosesc un demachiant cât de cât potrivit tipului meu de ten și să aplic o cremă. Mai târziu, am decis să merg la câteva tratamente cosmetice pentru a scăpa de acnee și imperfecțiuni. Odată ce am fost întrebată ce produse folosesc și cum îmi îngrijesc tenul, mi-am dat seama că eram prea comodă, că ceea ce foloseam, dar mai ales cum foloseam, nu era suficient. După câteva ședințe și tratamente, plus discuții care m-au ajutat să-mi cunosc foarte bine tenul, am început să caut produse de îngrijire potrivite pielii mele și, după multe încercări, le-am găsit. Nu pot spune că sunt mulțumită în profunzime de tenul meu sau că am scăpat de imperfecțiuni însă, diferențele sunt uriașe, iar eu am învățat să fiu mai responsabilă cu tot ce ține de mine. Dacă în urmă cu 10 ani, rutina mea însemna doar spălatul pe față, acum lucrurile stau altfel. Și, dacă la 16 ani puteai jura că sunt cu 2-3 ani mai mare, în prezent am reușit să țin puțin timpul în loc– recent mi s-a cerut insistent buletinul când am cumpărat o sticlă de vin.
Atât dimineața, cât și seara, înainte de culcare, mă demachiez folosind apă micelară, indiferent dacă am folosit sau nu machiaj. Eu am tenul gras așa că demachiantele cremoase nu sunt tocmai o alegere potrivită pentru mine. M-am împăcat foarte bine cu apa micelară de la Garnier, iar în prezent folosesc apa micelară La Roche-Posay, destinată tenului gras. Următorul pas este să îmi curăț tenul cu gelul de curățare de la Bioderma- Sebium Gel spumant. Aplic o cantitate mică pe o perie de curățare a feței (eu am găsit una simpatică tare, cu peri moi, la Meli Melo. Este și foarte accesibilă– undeva la 30 de lei), iar mai apoi masez fața, cu mișcări circulare, până se formează o spumă. Clătesc, iar dacă simt pielea puțin sensibilă, aplic și câteva pufuri de apă termală, din aceeași gamă, La Roche-Posay. Este indicat ca atunci când folosești produse de îngrijire să optezi pentru cele din aceeași gamă pentru a vedea rezultate. Știu că gelul de curățare și demachiantul nu aparțin aceluiași brand, dar m-am asigurat înainte de a cumpăra produsul că cele două game “se pupă” perfect.
Ultimul pas este de a aplica o cremă intens hidratantă. Deși am spus că am tenul gras și sună ciudat că folosesc creme care să hidrateze intens, cam acesta este secretul, de fapt. În special pe timpul iernii.Tenul gras are nevoie de hidratare continuă pentru a nu produce acea cantitate mare de sebum. Revenind la creme, îmi plac foarte mult cele care-mi lasă pielea hidratată chiar și a doua zi, fără să fie uleioasă. La două dintre ele m-am reîntors, și anume La Roche-Posay Hydraphase și Clinique Moisture Surge. Le-am folosit și pe timpul verii și nu îngrașă deloc fața. În plus, obții acel glow natural și o atingere super smooth. Recent, la recomandarea unei amice, am încercat și crema hidratantă de la Avene, care are același efect ca celelalte două. Desigur, și ea a câștigat un loc în clasamentul produselor mele favorite.
Cam așa arată rutina mea de demachiere și acestea sunt produsele pe care le folosesc zi de zi. Acum că ți-am povestit această experiență a mea, mi-ar plăcea tare mult să știu ce produse folosești pentru îngrijirea tenului, cu ce probleme te-ai confruntat și cum ai reușit să scapi de ele.
Leave a Reply