Pentru mult timp acneea a fost pentru mine un subiect delicat, în special în perioada adolescenței când schimbările hormonale apărute deveneau greu de controlat. Dacă ai citit primul articol de pe blog, probabil știi că una din cauzele apariției acneei a fost lipsa unei rutine de îngrijire ca la carte.
Am investit de-a lungul timpului în numeroase tratamente care să mă ajute să scap de imperfecțiuni, dar cine să le folosească dacă eu eram prea preocupată să adorm machiată? De fiecare dată le încercam pentru două-trei zile, iar după mă plângeam că nu funcționează și renunțam. Să ne înțelegem, nu sunt deloc genul de om înzestrat cu suficientă răbdare, așa că lucrurile trebuiau să funcționeze instant. Din fericire am avut o formă de acnee juvenilă, dar cu câteva semne minore tot m-am pricopsit, mai ales că nu am monitorizat-o permanent.
În urmă cu trei-patru ani am decis să merg să fac câteva tratamente cosmetice și, în urma acestora, am învățat mai multe despre tenul meu și cum să am grijă de el. Produsele care mi se recomandau erau naturale și foarte ieftine și chiar era o plăcere să le folosesc. În acea perioadă am folosit foarte mult săpunurile de la Deja Vu cu miere, mușețel și gălbenele și cel cu lavandă și argilă albă, care ajută la curățarea și calmarea tenului. Un al produs pe care sigur îl ai prin casă este aspirina, cu ajutorul căreia formam o mască pe care o aplicam seara, înainte de culcare și pe care o lăsam să acționeze peste noapte. Făceam lucrul acesta pentru că la salon mi se scoteau punctele negre și coșurile, iar apoi mi se aplicau tot felul de măști care să nu permită inflamarea zonelor afectate, dar și care să-mi închidă porii. Treaba mea acasă era să țin tenul curat până la următoarea ședință.
După un timp, am renunțat la tratament și am continuat să-mi îngrijesc tenul acasă, optând pentru produse potrivite tenului meu. Nu doar că am creat o rutină pe care o respect cu sfințenie (ți-am vorbit despre asta în primul articol), dar sunt atentă și la alte aspecte.
În primul rând, am renunțat ca după ce îmi curăț tenul să îl șterg cu prosopul de baie, înlocuindu-l cu prosoapele de hartie. Este o soluție mult mai igienică, iar apa se absoarbe mai repede. ÎNCERC (zic că încerc pentru că nu prea-mi iese) să evit să stau cu mâinile pe față. Asta ar fi cam cea mai comună problemă. Alimentația este și ea o cauză a apariției acneei. În cazul meu, lucrurile se schimbă instant când consum ciocolată, alimente grase, acide sau chips-uri și alte produse sărate în cantități mari, iar pentru o piele hidratată și luminoasă, cei doi litri de apă pe zi sunt nelipsiți. Niciodată nu aplic produsele de machiaj cu mâna, iar dacă o fac, mă spăl foarte bine înainte. Pensulele de machiaj încerc să le spăl cât mai des sau cel puțin să le dezinfectez pentru a nu declanșa acneea și evit să le împrumut.
O dată pe săptămână aplic o mască cu argilă și una exfoliantă cu miere și cafea. Atât dimineața, cât și seara, după ce-mi curăț bine tenul, folosesc crema Effaclar DUO, pentru corectarea imperfecțiunilor. Îmi place că este un produs care chiar își face treaba, intră foarte repede în piele, are un efect de matifiere, iar rezultatele sunt vizibile în 12 ore. Nu doar că ajută la vindecarea rapidă a coșurilor, ci contribuie și la prevenirea apariției lor, iar pentru semnele post acneice mie-mi merge de minune!
Nu cred că există un tratament general valabil pentru acnee, dar cred într-o îngrijire corectă, iar pentru fiecare dintre noi, aceasta diferă. Nu vreau să crezi că ceea ce am folosit eu va da rezultate și la tine pentru că problemele și tipul de ten sunt diferite, dar vorbind de câteva produse naturale și câteva reguli de îngrijire, poți vedea ce ți se potrivește. Învață să-ți cunoști tenul, să știi ce-ți cere, ce produse ți se potrivesc și rămâi la acele produse dacă într-adevăr dau rezultate. Îmi este greu să spun că am scăpat de acnee, pentru că până nu obțin tenul pe care mi-l doresc, nu mă simt eu bine și sigură să o spun, dar cu siguranță pot spune clar și răspicat că am învățat cum să o controlez.
Leave a Reply