„Băiatul cu pijamale în dungi” (John Boyne), „Hoțul de cărți (Markus Zusak) și “Cititorul din peșteră” (Rui Zink) sunt cele mai comandate cărți de beletristică în prima jumătate a acestei veri, arată o analiză a Libris.ro, librărie online de referință pe piața din România. Media comenzii plasate pe Libris în prima jumătate a verii este similară mediei anuale și se situează în jurul valorii de 127 lei. Coșul mediu de cumpărături conține 4 cărți, iar cele mai multe comenzi s-au plasat din București, Cluj, Iași, Prahova, Timiș, urmate de județele Brașov, Constanța, Argeș, Sibiu și Suceava.
Eric-Emmanuel Schmitt, Marc Levy, F. M. Dostoievski, Gabriel Garcia Marquez și Geronimo Stilton sunt cei mai bine vânduți autori străini ai primei jumătăți de an, iar Ioana Pârvulescu, Niculina Gheorghiță, Leon Dănăilă, Dan-Silviu Boerescu și Dorin Bujdei sunt autorii români cu cele mai multe cărți vândute pe Libris în primele șase luni din 2024.
Cărțile în limba engleză continuă să crească în popularitate, categoria înregistrând o creștere de 30% față de perioada similară din anul trecut. Volumele ce fac parte din serii populare pe Tik Tok domină topul volumelor în limba engleză vândute de Libris. De asemenea, deși la nivel internațional volumele ce se încadrează în genul literar hibrid romantasy intră deja de multă vreme pe lista celor mai vândute cărți, în România acestea își fac simțită prezența în acest an, când 5 din cărțile din top 10 pot fi încadrate astfel.
Acestea se adresează în special cititorilor tineri, din categoria 18-25 ani, care pot savura atât magia și misterul unor lumi fantastice, cât și complexitatea și intensitatea unor povești de dragoste.
Alte 3 titluri din topul celor mai vândute volume în limba engleză sunt povești de dragoste ce fac parte din serii care se bucură de o vizibilitate uriașă pe rețelele de socializare, în special pe Tik Tok.
Top 10 volume de beletristică în 2024 pe Libris.ro
1. Cât timp înfloresc lămâii – Zoulfa Katouh
2. Băiatul cu pijamale în dungi – John Boyne
3. Hoțul de cărți – Markus Zusak
4. Ne vedem în august – Gabriel Garcia Marquez
5. Furia – Alex Michaelides
6. Mandibula lui Cain – Edward Powys Mathers
7. Cititorul din peșteră – Rui Zink
8. Numele mi-l știe vântul – Isabel Allende
9. Din cer au căzut trei mere – Narine Abgarian
10. Insula copacilor dispăruți – Elif Shafak
Top 10 cele mai vândute cărți de Dezvoltare Personală
1. Mindreader – David J. Lieberman
2. Legăturile care ne țin în viață – Rebecca Shankland, Christophe Andre
3. Curajul de a nu fi pe placul celorlalți – Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
4. Stilurile de atașament – Amir Levine, Rachel S.F. Heller
5. Cuvintele îți modelează creierul – Andrew Newberg, Mark Robert Waldman
6. Arta manipulării – Kevin Dutton
7. Atomic Habits – James Clear
8. Cele cinci limbaje ale iubirii. Ed. 6 – Gary Chapman
9. Când corpul spune nu – Gabor Mate
10. Cum să comunici cu oricine – Leil Lowndesn
Top 10 cele mai vândute volume pentru copii
1. 101 povești de noapte bună
2. Calendarul în povești – Adriana Monica Gheorghiu, Iulian Bogaciev
3. 99 povești cu litere mari pentru pitici și bunici
4. Darwin. Expediția pe Beagle – Jeremie Royer, Fabien Grolleau
5. Povești terapeutice pentru copii mici și mari – Cristina-Angela Tohănean, Mirela Țigănaș
6. 500 de adevăruri incredibile și trasnite
7. 101 povești cu animale
8. 500 de adevăruri uimitoare și amuzante
9. Să învățăm șah – Milorad Kovacevic, Goran Milisavljevic
10. Copacul cu 52 de etaje – Andy Griffiths, Terry Denton
Top 10 cele mai vândute volume în engleză
1. Concise 48 Laws Of Power – Robert Greene
2. Twisted Lies. Twisted #4 – Ana Huang
3. Powerless. The Powerless Trilogy #1 – Lauren Roberts
4. A Court of Thorns and Roses. A Court of Thorns and Roses #1 – Sarah J. Maas
5. A Curse for True Love. Once Upon A Broken Heart #3 – Stephanie Garber
6. King of Sloth. Kings of Sin #4 – Ana Huang
7. House of Flame and Shadow. Crescent City #3 – Sarah J. Maas
8. Icebreaker. Maple Hills #1 – Hannah Grace
9. The Assassin’s Blade. Throne of Glass #0.1-0.5 – Sarah J. Maas
10. Matilda. Special Edition – Roald Dahl
Lecturile verii: Ce titluri recomandă librarii Libris
Când vine vorba de lecturi de vacanță, românii se orientează în special spre cărți de beletristică, dar și de business sau dezvoltare personală, arată datele Libris.ro.
Pornind de la preferințele și comportamentul de consum al cititorilor, librarii Libris recomandă o selecție de lecturi ideale pentru vacanța de vară. Fie că cititorii preferă thrillere psihologice, povești de dragoste sau romane de ficțiune, aceste titluri sunt menite să transforme orice vacanță într-o experiență literară relaxantă. Printre recomandările librarilor Libris se numără: “Ochii Monei” de Thomas Schlesser, “Castelul din orașul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu, “Menajera e cu ochii pe tine” de Freida Mcfadden, “Străini” de Taichi Yamada, “Îți place mai întunecat” de Stephen King, “Cartea gâștei” de Yiyun Li, “Librăria uitată din Paris” de Daisy Wood, “Bridgerton: Romancing MR Bridgerton“, “When the Moon Hatched. Moonfall #1” de Sarah A. Parker și “How to Solve Your Own Murder” de Kristen Perrin.
De asemenea, pentru cititorii care doresc să profite de timpul liber din vacanța de vară pentru a-și dezvolta abilitățile și competențele, librarii Libris recomandă o serie de cărți de business și dezvoltare personală, respectiv “Povestea ta are sens” de Raluca Anton, “Supercomunicatori” de Charles Duhigg, “Emoții copleșitoare” de Mollie West Duffy și Liz Fosslien, “Psych. „Povestea minții umane” de Paul Bloom, “Efectul anticipării. Un nou mod de a gândi” de David Robson, “Actul creativ: un mod de viață” de Rick Rubin, “Misiune fără sfârșit” de David Goggins, “Ganbatte. Arta japoneză de a depăși dificultățile” de Nobuo Suzuki, “Nerezonabil” de Andreea Roșca și “Flip Thinking” de Berthold Gunster.
„Vacanța de vară este, pentru mulți, momentul perfect pentru a citi- și includ aici și copiii. Lectura rămâne principala metodă de relaxare pe plajă sau activitate de recreere, așa că în fiecare vară ne asigurăm că bagajul de vacanță nu rămâne fără lecturi captivante. Oamenii sunt dornici să citească nu doar cărți de beletristică, ci și cărți de dezvoltare personală, psihologie, biografii sau cărți de parenting. Topurile Libris reflectă aceste preferințe, arătând că cititorii caută titluri care să le ofere nu doar plăcerea lecturii, ci și oportunitatea de a învăța ceva nou sau de a-și dezvolta competențele profesionale”, declară Laura Țeposu- CEO Libris.ro
Leave a Reply