Escapadă spontană, la doar 3h de București: Veliko Târnovo, cu tot ce trebuie să știi dacă pleci pentru o zi

Obișnuim ca fiecare weekend să ni-l ocupăm cu o activitate, fie ea o drumeție, o escapadă din haosul orașului (în haosul altui oraș) sau pur și simplu să descoperim cafenele sau restaurante care ne fac cu ochiul prin București. Pentru weekendul acesta, planul era să plecăm pe munte, să facem un traseu, dar după ce ne-am uitat pe vreme și am văzut că se anunță ploi și vreme urâtă, am renunțat. În ultimul moment, în schimb, iubitului meu i-a venit ideea să fugim din București, la vecinii noștri bulgari. Mai exact, în Veliko Târnovo. Cea mai bună și spontană idee. În continuare, o să vă vorbim despre traseul pe care l-am avut și toate detaliile de care ați avea nevoie pentru o escapadă de o zi. 

La drum, spre Veliko Târnovo. Prima oprire? Cascada Hotnitsa

Am pornit undeva pe la 7:30 din București, iar prima noastră oprire, după trei ore de mers, a fost la Cascada Hotnitsa. Am plecat îmbrăcați lejer, ca pentru un traseu ușor, mai ales că din ce văzusem, părea că ar fi un traseu de 45 de minute. Easy peasy. 

Într-adevăr, pentru noi a fost un traseu ușor, pe care l-am terminat mult mai repede, dar ar fi fost mai confortabil să avem totuși încălțăminte adecvată (adidașii mei aveau talpa plată și alunecoasă), pentru că traseul presupune câteva (mai multe) urcări susținute pe stânci și scări. 

Traseul este marcat cu bulină roșie și permite cumva naturii să te îmbrățișeze, pentru că este plin de verdeață, cascade și practic presupune un ocol al cascadei Hotnitsa. Dacă vă hotărâți să-l faceți, să vă așteptați și la multe plante agățătoare, cu spini. 

Love Swing

Următoarea oprire a fost la Love Swing, după vreo 30 de minute cu mașina. De la cascadă ne-am schimbat în „hainele de oraș”, crezând că acela a fost singurul traseu pe care îl avem de făcut, iar la Love Swing mi-am imaginat că lăsăm mașina într-o parcare, undeva aproape de panorama orașului Veliko Târnovo, și mai mergem câteva minute pe jos. 

Greșit. Am mers cam 15-20 de minute, traseu pe care a trebuit să-l urcăm și a fost o plăcere să fac asta într-o rochie cu mânecă lungă, pe 26 de grade…Glumesc, evident. Norocul nostru a fost că ne-a dus capul să ne luăm haine albe, știind că va fi vreme bună și că ne vom plimba ceva prin oraș. 

Am făcut câteva poze și filmări pentru content, dar trebuie să vă spun că e o senzație ciudată, dar absolut superbă când te dai în acel leagăn și efectiv, brusc, se face un zoom in pe orașul văzut de sus. Îți lasă un ușor gol în stomac, dar e minunat.

Cetatea Tsaverets

După ce am plecat de la Love Swing, am mai mers cam 5 minute cu mașina până la o parcare gratuită, în apropiere de cetate. De la parcare până la cetate mai sunt cam 10-12 minute de mers pe jos, iar sfatul nostru este să lăsați mașina acolo și să luați orașul la pas după. Intrarea la cetate este 10 leva pentru adulți și se poate plăti cu cardul. 

Aici te așteaptă o priveliște impunătoare și…alte scări de urcat până la Catedrala Patriarhală Înălțarea Domnului, care se află poziționată pe vârful dealului Tsaverets. Este ceva diferit de ce am văzut până acum, iar aici mă refer la picturile bisericești. 

Orașul medieval Veliko Târnovo: unde am mâncat?

De la cetate am luat orașul la pas, dar nu înainte să luăm o pauză de masă. Și, pentru că „toate drumurile” și review-urile duceau către restaurantul Shtastliveca, unde vă anunțăm că este mereu coadă, am poposit acolo. Din fericire, noi nu am fost nevoiți să așteptăm, fiind doar noi doi, dar în afara restaurantului erau deja în așteptare câteva grupuri de câte 4-5 persoane.

Meniul este divers și include preparate pentru toate gusturile. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost să văd că aveau o secțiune specială pentru fitness, cu preparate sănătoase. Foarte bună mâncarea și porțiile sunt exact cât să nu faci risipă alimentară.

Ce merge bine după o masă? O plimbare! Orașul ne-a surprins plăcut cu arhitectura și aerul lui medieval. Ne-a dus cu gândul la străduțele din Sighișoara. Chiar ne-a plăcut mult și sigur ne vom întoarce, pentru că n-am bifat tot. Mai avem de vizitat o cascadă, o peșteră și sigur străduțele în sine ascund multe surprize.

Cheltuieli și alte taxe. Plătești cu leva, lei sau card?

Chiar înainte de a ieși din țară am oprit la ultima benzinărie din drumul nostru, și pentru a alimenta, dar și pentru a cumpăra vinietă. A costat 9 leva, iar ca perioadă am optat pentru cea de weekend. Înainte de vamă, în România, am plătit 15 lei podul, iar la întoarcere am plătit 2 euro.

Noi nu am mai schimbat bani, iar toate cheltuielile pe care le-am avut le-am plătit cu cardul. Chiar și la suveniruri poți plăti cu cardul (nu garantăm că se poate peste tot), ba mai mult, ni s-a spus că putem plăti chiar și în lei dacă nu avem leva. Iar la restaurant, tips-ul ni l-au putut trece pe notă. Așa că, pentru o escapadă de câteva ore, nu ai de ce să-ți bați capul cu aspectul ăsta. 

PS: Un lucru pe care mai vrem să-l menționăm: aveți grijă la trecerile de pietoni. Sunt foarte prost marcate, iar ele sunt ca un fel de bumpere. Am văzut târziu prima trecere și am crezut că acolo rămânem cu mașina, deși mergeam regulamentar… Ne-a zguduit destul de tare.

Sperăm să vă fie de folos toate detaliile și abia așteptăm să vă mai scriem și din alte colțuri din lume!

One response to “Escapadă spontană, la doar 3h de București: Veliko Târnovo, cu tot ce trebuie să știi dacă pleci pentru o zi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *